Plockade lite extra slånbär i söndags och håller på att testa två recept som jag hittade på Receptbankskokboken. De kommer här:
Slånbärssirap 1 sats
Hur stor sats du vill göra bestämmer du själv. Räkna med att det går åt lika mycket rödvin som bär i dl räknat, vilket ger drygt lika mycket färdig sirap.
frostnupna slånbär
enkelt rödvin
farinsocker
Lägg bären i en glasburk med tättslutande lock, häll på så mycket rödvin att det gott och väl täcker. Låt stå i rumstemperatur någon vecka, skaka om lätt då och då. Sila ifrån vätskan, mät upp den och häll den i en kastrull. Tillsätt lika mycket farinsocker som den uppmätta vätskan och låt det smälta under svag uppvärmning. Fyll på flaska. Sirapen vinner på att lagras några månader. Den står sig i åratal. En smakupplevelse på vuxenglassen, pannkakan och i drinkar. Sirapen sägs vara stärkande och påskynda tillfrisknandet efter sjukdom om man tar ett litet glas om kvällen. Den som sällan är sjuk kommer nog att unna sig ett glas ändå, förföriskt god som den är.
Slånbärssirap 4 portioner
2 dl färska eller tinade frysta frostbitna slånbär
2 dl ljus sirap
1 dl vatten
Till servering:
vaniljglass, jordgubbsglass eller hallonglass
Rensa slånbären och skölj dem. Lägg ner dem i en kastrull. Häll på sirap och vatten. Låt koka upp långsamt och sjud utan lock i cirka 20 minuter eller tills blandningen återfått sirapskonsistens. Sila bort bären och servera såsen till vaniljglass, jordgubbsglass eller hallonglass.
måndag 12 november 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
akta dig vad god nr I blev, funkade med yoghurt också... ;) Tack! och Kram! /erika n
du - den var supergod till vaniljglass också, KRAV naturligtvis
KRAM
Här måste jag få kommentera själv. Alltså, sirapen med rödvin blev kanongod!
Men den som skulle kokas med bären hällde jag ut omedelbart - tokmycket garvsyra gjorde den oätbar, dessutom smakade den nästan bara sirap.
Skicka en kommentar