söndag 28 oktober 2007

Pesto!

Ahhh, det har varit en sann matlagningshelg. Det har varit glest mellan matlådorna på sistone, så jag har bunkrat med citronsås (till laxfilé), linssoppa + södergårdas mörka bröd, lammfärsbiffar inlindade i parmaskinka och en omgång pesto. Av dessa är det bara peston som inte finns som recept på Mise en place eller Matigt, så här kommer min "formel".

Pesto är väl ungefär lika personligt och känsligt som köttfärssås. Man gör som man själv tycker är bäst. Jag är för lat för att stå och stöta peston i mortel och kör därför med stavmixer (viktigt att skaffa en med blad som både pekar nedåt och horisontellt, annars sitter man med en trög röra i mixerns kupa och kommer ingen vart...).

En del kan bara tänka sig att ha pinjenötter i - personligen tycker jag att valnötter är precis lika gott och framför allt billigare. Men för nötallergiker är pinjenötterna så klart bäst. Men då kan man rosta dem lite lätt först och få fram mer smak.

Det gröna går också att variera. Idag tog jag lika delar basilika och ruccola, men persilja går utmärkt. Dessutom måste man inte ha basilika. Åt en pesto på mynta i Thailand i vintras och den gick inte av för hackor.

Vad gäller proportionerna är det också fritt fram. Det går att "mata" en pesto med hur mycket ost och olivolja som helst, för att få den lite drygare. Ibland blir man ju rädd när man ser hur lite det blir i skålen när det är färdigmixat. Men få såser är så smakrika som peston, så det behövs helt enkelt inte lika mycket.

Det bästa med pesto: Det tar 5 minuter att göra den! Max! Och glöm inte: Pesto på burk är en avart, nåt beskt fabrikssmakande som borde bannlysas.

1 kruka basilika (blad och stjälkar)
en näve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl valnötter
salt och peppar
0,5-1 dl olivolja
1 dl riven parmesanost

Släng allt utom olja och ost i en bunke. Häll på hälften av oljan och mixa till önskad konsistens. Rör ned resten av oljan och osten, smaka av med mer salt om det behövs.
Håller sig ett par veckor i kylskåp. Häll gärna över ett lager olivolja ovanpå så håller den ännu bättre!

Servera med nykokt pasta.

Inga kommentarer: