Iallafall: Helgen inleddes hos Helena i Nacka med snabb citronpasta - en återvändande klassiker i mitt kök. Så enkel, och ändå helt annorlunda än all annan pasta man är van vid att serveras. Citron regerar, det bara är så.
Linguine al Limone (från Italienskt! Hemma hos Johanna + How to eat)
4 portioner
400-500 g linguine, spaghetti eller tagliatelle
2 msk salt
1 citron (riv skalet och pressa ur saften)
30 g smör
2,5 dl grädde
nymalen svartpeppar
1/2 tsk salt
1 dl färsk riven parmesanost
(bladpersilja)

Smält hälften av smöret i en stor stekpanna och lägg i det rivna citronskalet. Häll i grädden, salta, peppra och låt blandningen stå och bubbla ca 5 minuter eller tills den tjocknat lite.
Salta och lägg i pastan i vattnet. Koka tills pastan är al dente, häll av vattnet i durkslag.
Lägg pastan i såsen. Blanda om. Lägg i resten av smöret, parmesanosten och citronsaften. (Hacka persiljan och lägg i). Rör om ordentligt. Servera genast.
Vi serverade med:
Enkel grönsallad med tomater
Prosciuttochips (parmaskinka som stekts på plåt i ugn ca 5 min)
NB: Nigella Lawson har ett liknande recept i How to eat, där inslaget av persilja kommer från. Jag rekommenderar persilja, både för att det blir vackrare och för att smaken funkar bra med citron och parmesan.
Hon tipsar även om att spara lite av pastavattnet i en mugg när man silar pastan. Använd på pastan när den är färdigblandad så att inte pastan suger upp grädden och gör röran alltför "torr".
Ugnsbakade päron med kardemumma och ingefära (från Klaras GI-mat)
4 portioner
4 päron, fasta
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
4 tsk smör eller margarin
1/2 dl creme fraiche (fet)
1,5 dl kesella
1/2 msk fruktsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Skala päronen och kärna ur dem. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en smord ugnsfast form. Pudra över kardemumman och ingefäran och klicka ut smöret jämnt. Låt stå i ugnen ca 20 minuter.
Vispa creme fraiche, kesella och socker fluffigt och servera med en klick bredvid päronen på en tallrik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar