söndag 21 oktober 2007

Torskrygg med linser och kvisttomater

Det här receptet kommer från Pernilla Bylund i Waterloo, Belgien.
Det är fräscht, otroligt lättlagat och har dessutom en intressant smakkombination där bittra linser möter söta tomater och salt torsk.
Jag har provat receptet med färdigkokta linser på burk, men resultatet blir bra mycket bättre om du kokar dina egna!


4 bitar färsk torskfilé (det funkar med frusen men se till att den är tinad).
Färdigkokta puylinser efter behag
Vitt vin
Olivolja
Körsbärstomater på kvist eller andra små tomater på kvist
Färsk rosmarin på kvist
Salt o peppar

Fyll botten på ett ugnsfat med linserna. Lägg först fisken ovanpå linserna och sedan tomaterna ovanpå fisken. Toppa upp med en rejäl skvätt vin och olivolja. Lägg slutligen i rosmarinkvistarna.
Salta rejält (spara peppringen till när fisken är färdig). Förslut med aluminiumfolie eller bakplåtspaper. Kör in det hela i ugnen (200 grader) tills dess att fisken är klar (20-30 minuter). Ta bort folien när det är en stund kvar så att fisken får lite färg.

Servera gärna i djupa tallrikar med mängder av nymalen svartpeppar över!

Bästa dryckesvalet: Chardonnay utan fatlagring. Till exempel en Chablis Permier Cru vars friska "ståliga"/mineraliga citrussmak höjder rätten till oanade höjder.

1 kommentar:

Annika sa...

Välkommen tillbaka till Mise en place, min vän! Två fiskrecept på en kväll. OK, jag gör din torsk om du gör min lax! =)
Kram, hälsa flickorna!