söndag 28 oktober 2007

Ölkokad högrev med ungsrostade grönsaker


De flesta har nog kokat kött i vin någon gång. Coq au vin är en klassiker och ingen höst är sig lik utan en eller flera varianter på boeuf bourgignon. Men hur många vet att smaken förhöjs lika mycket av öl i buljongen?
För egen del kom ögonöppnaren (eller ska jag säga sinnesöppnaren eller munöppnaren?) för några år sedan när både jag och Annika var involverade i en matserie kallad M som i mat på Barometern. Där fanns ett sagolikt recept, som jag tyvärr inte längre hittar på barometern.se, där nötkött kokades i öl tillsammans med bland annat rotfrukter.
Men här är ett nytt recept som är minst lika bra och som har blivit en klassiker i det Ericssonska köket de senaste månaderna.

800g – 1 kg nötkött (tex högrev) skuret i 2x2/3x3 cm stora bitar
2 gula lökar fint hackade
2 krossade vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
köttbuljong (gärna någon flaskvariant)
500 ml mörkt öl - en stout (tex Guinness eller Murphy's)
(går bra med folköl)
hackad persilja
olivolja
salt och peppar
mjöl


Stek lök, vitlök och timjan i en gryta tills dess att innehållet får det där glansiga/genomskinliga utseendet. Under tiden vänder du ner köttet i mjölet och bryner det sedan så att det får en fin brun färg. Lägg ner köttet bland löken och kryddorna. Fyll på med ölen och buljongen tills dess att köttet täcks. Koka sedan på platta eller i ugn (150 grader) i ett par timmar tills grytan fått rätt smak och konsistens. Smaka av med salt och peppar och lägg i persilja efter smak.

Vi brukar servera grytan med ungsrostade grönsaker och potatis.

Självklart kan du dricka mörk öl till men personligen föredrar jag ett kraftigt och lite stramt rödvin.

Inga kommentarer: