Tänka sig, jag fick en gåsmiddag ändå! När Lina och jag sjönk ned i sofforna i baren på The Lodge för ett glas bubbel före maten fick vi veta att de hade en överraskning till oss med maten, vilket visade sig vara att temat var skånsk gåsmiddag med lite modernare inslag.
Vi bänkade oss i den mysiga matsalen och några timmar senare hade vi klämt i oss följande:
Gåslevertoast
Förrättstallrik med svartsoppa, palsternackssoppa och en bit magmuskel med katrinplommon och äpple
Iskall plommonsoppa (shot)
Helstekt gås, brysselkål m sidfläsk, råstekt potatis, äppelkompott, inlagd rödlök och "världens mest komplicarade och godaste sås" (min benämning)
Ost från Tomarp, hembakt knäckebröd och fikonmarmelad
3 sorters inlagd pumpa (kanel, äpple, fikon)
Skånsk äppelkaka på kavring m hemlagad vaniljsås
Till det drack vi:
Ett kolsyrat starkvin som servitrisen kallade Rassignac (men jag hittar det ingenstans), iallafall druvmust smaksatt med konjak och kolsyrad. Väldigt gott!
Pinot noir
Halvsöt Chenin blanc
Alltså, allt var supergott men palsternackssoppan och såsen till gåsen stack ut som helt fenomenala. Soppan var tjock, fyllig och kändes som att den innehöll en bit getost nästan. Men när jag frågade om man möjligtvis kunde få receptet, och kocken (för övrigt med det passande namnet Mårten) kom ut och pratade med oss, så visade det sig att soppan innehåller palsternackor, schalottenlök, smör, vitt vin, salt och grädde - c´est tout! Det känns helt osannolikt, men jag ska göra ett försök att återskapa den i veckan, dock på hans inrådan med lika mycket mjölk som grädde annars blir den nog föööör fet för vardagsmat...
Fick även muntligen receptet på såsen men eftersom det börjar med orden "Du tar skrovet efter gåsen..." så känns det inte som något jag kommer att försöka mig på de närmaste åren. Jag är ingen långkokare, och den här såsen skulle reduceras i tre olika omgångar eller nåt. Men så var den också - och det här är ju hemskt att behöva säga - godare än mammas och Anne-Louises gås-sås.
Hur som helst, The Lodge var väl värt pengarna: vackert, genomtänkt, mysigt, extremt vänligt och ompysslande personal som har fattat grejen med personlig service, mysiga och fräscha rum mm. Allt från afternoon tea med nybakta scones med massa tillbehör till frukosten med goda juicer, våfflor, nybakt bröd och småvarmt var såååååå gott och mysigt! Och spabadandet i två timmar före middagen satt som en smäck. Jacuzzi under bar himmel, honungsinpackning, saltscrub och pepparmyntsis. Mysigt! Vi sov som stinna små grisar, och sen traskade vi av oss lite kalorier på 5,2 meter upp och ned för Romeleåsen innan hemfärd.
Kolla in på:
http://www.thelodge.se/index.asp
söndag 9 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar