onsdag 19 november 2008

Sega saffranssnittar

I jakt på rulltårterecept till kvällens Träna svenska-kafé snubblade jag över det här receptet på Tasteline. Småkakor bakar man för sällan, helt klart. Det visade sig inte minst vid förra veckans jobb-bulle (dvs obligatoriskt fredagsfika), när Tina hade köpt två påsar blandade småkakor från finkondiset. Hallongrottor, kolasnittar, drömmar osv - underskattade och lite bortglömda bland alla kladdkakor och morotskakor.

Iallafall, jag gjorde dubbel sats men hann bara precis ta ut den andra plåten ur ugnen innan jag var tvungen att gå. Men de 30 snittar jag hade med mig till Röda Korset försvann på ett nafs och hyllades av både irakier, bangladesher, libyer och libaneser. Och receptet är redan vidarebefordrat till en styck irakisk moder som har fått order om att baka... Så det var väl ett gott betyg.

Personligen tycker jag fortfarande att saffransbiscotti är godare och "ger mer", men de är också tio gånger krångligare och mer tidsödande att baka, så det här rekommenderas om det behövs snabba kakor till adventsfikat.

Sega saffranssnittar
, 30 st

1 paket (0,5 gram) saffran
0,75 dl socker
1 msk vatten
2 msk ljus sirap
100 g rumsvarmt smör
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Stöt saffran och 1 msk av sockret i en mortel till ett fint pulver. Blanda ut med vatten och sirap och rör tills det blir gult.

Rör smör och resten av socket poröst. Rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.

Dela degen i två delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Platta till rullarna med fingrarna. Grädda i 12-15 minuter i mmitten av ugnen. Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna helt på plåten.

Inga kommentarer: