Passade på att laga ännu en gammal damhelgsfavorit som jag inte gjort på länge: öppen lasagne som man fixar direkt på tallriken, med älgfärs och potatiskräm istället för ost och bechamelsås. Annorlunda, många milda smaker och höstigt. Ingefärstryfflar från La Praline och förra årets slånbärslikör till dessert.
Lasagne med älgfärs och potatiskräm, 4 personer
8 färska lasagneplattor
400 g grovmalen älgfärs
3 tomater
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
1/2 lagerblad
1/2 dl vitt vin
1/2 dl vatten
300 g mandelpotatis
2 msk olivolja
1,5 dl vispgrädde
1 krm salt
vitpeppar
2 msk finskuren färsk oregano
1 msk finhackad färsk rosmarin
Örtolja:
4 msk olivolja
1 msk finskuren färsk basilika
1 msk finskuren färsk oregano
1 msk finhackad färsk rosmarin
salt och peppar
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i tärningar. Skala och fintärna moroten, Skala och hacka löken. Krossa eller finhacka vitlöken.
Fräs älgfärsen i olja. Tillsätt tomat, morot, lök, vitlök, lagerblad, vin och vatten. Salta och peppra. Låt småputtra på svag värme i ca 15 minuter.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa potatis, olja, grädde till en slät puré. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor.
Koka pastaplattorna en och en eller två och två i rikligt med lättsaltat vatten, men se upp så de inte klibbar ihop. Varva lasagne, potatiskräm och älgfärs i två lager på varma tallrikar. Värm ev på tallrikarna igen i ugn ett par minuter före servering. Ringla örtoljan på och runt lasagnerna.
OBS! Man kan skippa vitlöksklyftan i färsen och istället ugnsbaka hela/halva vitlökar i ugnen med lite olja och havssalt på. Det är uuuunderbart gott - vitlöken blir len som smör. Men man stinker verkligen ur varenda por hela dagen efter och människor med magar som är känsliga för vitlök riskerar att må tämligen dåligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar