fredag 9 januari 2009

Ugnsstekt falukorv

För mig är det här comfort food på hög nivå - något jag inte äter så ofta men som framkallar barndomsminnen och alltid är matigt och gott samtidigt som det är lätt att tillaga. Att fler känner likadant blev uppenbart när middagsgästen Sara satte sig i kökssoffan och Ååååh-ade högt när jag sa att det skulle bli falukorv till middag.

Ugnsstekt falukorv är den ENDA lunchrätt jag äter på konditori Ritorno vid Vasaparken, lika bra att passa på eftersom jag gör det så sällan själv.

Det här är nog den första rätten min pappa lärde sig att tillaga själv. När jag var liten fick vi aldrig ost mellan skivorna, men nu är jag vuxen och bestämmer själv!

Ugnsstekt falukorv, 4 personer

1 falukorvsring
1 stor gul lök
1 burk krossade tomater (jag föredrar 1 burk cocktailtomater)
fransk senap
ost

Börja med att skala och skiva löken i strimlor. Koka upp lite vatten och förväll löken hastigt ca 1 minut. Ta bort skinnet på falukorven och skär skåror lite drygt halvvägs genom korven, ca 1,5-2 cm breda.

Bred lite senap mellan varje skiva, hyvla eller skär ostbitar och stoppa ner i skårorna, lägg även gärna lite ost ovanpå falukorven. Lägg korven tillsammans med lök och tomater i en ugnsfast form, salta och peppra lite ovanpå och gratinera ca 15 minuter i 225 grader, tills osten smält och fått lite färg. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Inga kommentarer: