tisdag 26 augusti 2008

Gräddstekt kantarellmacka

Vad göra när killarna på Hötorget ropar "Hej damen, kantareller halva priset idag"? Jo man tömmer myntfacket på sina sista 11 kronor och får en påse skogsguld.

Jag är ju inte en stor svampfantast som de flesta vet, men kantareller har jag i alla fall lärt mig att älska. Det här receptet är mammas, och hon serverar gärna sina kantarellmackor som inledning på en maffig måltid. Mina mackor blir aldrig riktigt lika goda, men en sak har jag i alla fall lärt mig: snåla icke på kantareller. Det ska vara svulstiga högar med svamp på äkta Ölandslimpa så att det känns riktigt lyxigt. Jag vet ingen annan som brukar få gräddstekta kantareller - det brukar vara smörstekta - men det här är så otroligt gott och lent att jag unnar alla att få prova det någon gång.

Kantarellmacka, per person:

1 hg kantareller skurna i bitar
smör till stekning
vispgrädde
mjölk
salt och peppar

Smält en klick smör i stekpanna och fräs kantarellerna på medelvärme några minuter. Häll på en slurk mjölk och grädde och låt det puttra vidare. Salta och peppra. Spä på med mer mjölk och grädde - blandningen ska puttra 20-30 minuter så smakerna blir koncentrerade och konsistensen krämig.
Lägg upp på mackor och servera genast. Jag tror inte det gör ont att toppa med persilja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande. Jag brukar bara äta vanlig ostekta kantarellsmörgåsar så det här ska jag prova på.

Annika sa...

JONAS! Din sjuka filur. Jag vet att det är du! =)