For want of a better name... Har ingen aning om vad Jamie Oliver kallar denna rätt, men det känns som en sommarkycklingrätt. Var med i senaste tv-serien i avsnittet om tomater, och både Magnus och jag tyckte på varsitt håll att DEN måste man göra. Men det var bara Magnus som hann skriva av receptet, så egentligen är detta hans inlägg... (men människan får ju aldrig tummarna ur att blogga, så vad gör man?! Semester har han dessutom...)Jag har bara receptet i huvudet, så here goes:
4 personer
1 kg kycklinglår med skinn
1 kg färskpotatis ungefär
massa tomater i olika färger och storlekar
örter: oregano, salvia eller rosmarin mm (helst färska men herregud - torkade funkar prima)
olivolja
rödvins- eller vitvinsvinäger
salt och peppar
Skrubba och koka potatisen nästan färdig. Skär loss benen ur kycklinglåren och skär bitarna i två delar (de ska vara ungefär två fingrar breda). Stek kycklingen med skinnet mot stekpannan så att det får ordentligt med färg. De kan ligga och puttra ett bra tag. Vänd och stek lite på undersidan, salta och peppra litegrann.
Häll vattnet av potatisen och låt dem ånga av ordentligt. Lägg i en ugnsfast form och tryck till potatisarna med tummen så att de delar sig lite (för att de ska suga åt sig av smaker och saft i ugnen). Pricka tomaterna med gaffel och lägg ovanpå potatisen. Häll över olivolja och några matskedar vinäger, mosa gärna örterna med lite av vätskan och häll i formen. Salta, peppra och blanda runt. Lägg kycklingbitarna överst med skinnsidan uppåt. In i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Man behöver inte röra under tiden.
Servera med grönsallad!
OBS: Jamie skållar sina tomater i potatisvattnet precis innan potatisarna är klara, och drar bort skinnet. Heeeelt onödigt pill tycker jag. Jag gillar tomatskalens konsistens och smak, dessutom blir färgerna mycket häftigare när man har de glansiga skalen kvar. Men visst, vill man stå och skala tomater så...
1 kommentar:
Skicka en kommentar