måndag 30 juli 2007

Rökiga Chicken Fajitas - ett alternativ till tacos

Barnfamiljer hamnar lätt i tacos-träsket. Visst är det småkul att sitta ner tillsammans och plocka ihop sin middag, men köttfärs och hårda tacosskal har aldrig varit min favorit.
Här är emellertid en variant på tacos men med en mycket mer vuxen smak och som barnen dessutom älskar. Kycklingröran har en mustig rökig smak som kontrasterar skönt med den friska limesåsen. Receptet är hämtat från Gradvall och Forslins roliga Texmex - mat, musik och livsglädje från Texas.

1 grillad kyckling plockad i små bitar
(kan bytas ut mot annat kött)
1 stor strimlad paprika
1 stor strimlad rödlök
2 msk rapsolja
salt och peppar

8 stora tortillabröd

Marinaden:
1/2 dl mild yoghurt (exempelvis turkisk)
1/2 dl öl
3 msk barbequesås med hickorysmak
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk farinsocker
ett par stänk hot sauce

Limesås:
3 dl yoghurt
skalet av 1/2 lime (rivet)
2-3 msk hackad grön chili (inlagd på burk)
1 riven vitlöksklyfta

Salsa Cruda:
några (4-5) mogna tomater urkärnade och hackade i små tärningar
3 finhackade salladslökar
1 liten grön chili urkärnad och hackad
önskad mängd färsk koriander (hackad)
jucien av en lime
lite salt och lite socker

Gör så här:
Börja med att blanda ihop salsan och ställ undan till det är dags att äta. Blanda sedan ihop limesåsen. Gör i ordning marinaden och börja sedan steka kycklingen och grönsakerna på medelvärme. Det tar bara några minuter för grönsakerna att bli mjuka. Skruva upp plattan och häll på marinaden i pannan. Låt den koka in.
Släng in tortillabröden i micron och värm dem någon minut och vira sedan in dem i en kökshandduk så att du kan ha dem varma vid bordet.
Låt alla kombinera önskad mängd kyckling med salsa och limeås och hugg in!

De vuxna dricker givetvis ett lätt och svalkande öl till maten!

Inga kommentarer: