
Heaven and hell, säger jag bara. För har man en gång ätit en RIKTIG bagel - "dunsig" och lagom seg i konsistensen och lite syrlig i smaken - så är man fast. Och då inser man också hur många vita brödbitar som falskeligen marknadsförs som bagels här i Sverige... Brrr.
För flera år sedan fick jag tips via Time Out att köpa färska bagels med lax och philadelphiaost på 24 hr Beigl Bake på Brick Lane i London. För sisådär en spottstyver. Och det har blivit ett måste att köpa hem två dussin färska bagels varje gång jag är i London. Håller superbra i frysen. Det bästa med stället är, förutom bagels, att de har öppet dygnet runt och servas av ett gäng sura eastenders som dock serverar Londons godaste thé i skumplastmuggar - superstarkt, mjölkigt och lagom sött. För typ en spottstyver.
Här hemma är det.... i stort sett öken på bagelfronten. De flesta bagerier tycks tro att bagelns själ sitter i formen - hej, vi rullar ut degen och gör en cirkel så blir det en bagel!
Men nu verkar det finnas hopp. Bagel Street på S:t Eriksgatan. Trevlig personal, bagels från London (dock inte Brick Lane utan nåt mer industriproducerat) och en mack-meny som inte går av för hackor och varieras lite efter säsong. Just nu till exempel med gravlax och hovmästarsås.
Testade Louisiana idag och det var en av mitt livs godaste mackor hittills: grillad kycklingfilé, bacon, BBQ-sås, philadelphiaost, rödlök, sallad och tomat på bagel med ost- och jalapeñosmak. Lite slabbig för det rinner om såsen, men matig och fina smaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar