I vår familj har vi ett antal favoriter som vi kommer tillbaka till om och om igen. Det handlar om recept som mer eller mindre sitter i ryggmärgen och som alltid ger ett bra resultat. Det är motsvarigheten till engelsmännens comfort food - mat som förhöjer vardagen och gör dig mätt på ett tryggt och härligt sätt.
Den här Jambalayan är ursprungligen hämtad från Systembolagets Mat och Dryck-serie. Har du missat de böckerna bör du helt klart kolla upp dem. Alla tre är lysande och kul inspiration för alla hemmakockar.
Det här är vår version. Det bästa är att du bara behöver en gryta för att göra hela rätten!
Jambalaya för 4-6 personer
En stor gul lök (grovt hackad)
Två röda paprikor (eller vilken färg du vill) (grovt hackade)
Tre stjälkar selleri (grovt hackade)
Fyra vitlöksklyftor (grovt hackade)
Två stora nävar bladpersilja (hackad)
Ett paket backon (grovt strimlad)
400 gram fläskkarré (urbenad och skuren i en centimeter tjocka strimlor)
En burk hela tomater (ekologiska förstås!)
Saften från en lime
Tio kryddnejlikor
En tesked farinsocker
En tesked timjan
En matsked chilipulver
Ett paket av din favoritkorv (kryddig - exempelvis chorizo)
Åtta dl vatten
Fem dl spänstigt ris (exempelvis Avorio)
Fräs grönsakerna, baconet och hälften av persiljan i en hög tjockbottnad panna. Efter en tio-femton minuter när grönsakerna mjuknat häller du på lime, tomaterna, kryddorna och fläskköttet. Blanda och koka under lock i 20 minuter.
Därefter häller du i riset, korven och vattnet och låter det hela koka till dess att riset känns klart (önskat tuggmotstånd). Sprinkla över resten av persiljan och servera.
Att dricka till:
Öl passar bäst till den här rättens mustiga och kryddiga smaker. Vi brukar välja en rund men ändå frisk och torr pilsner, typ Pilsner Urquell. Folkölsvarianten dyger gott till vardagskvällar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar