
Jag har alltid tigerräkor med skal i frysen - går snabbt att tina och ännu snabbare att tillaga när man behöver nåt köttigt.
Och så är jag alltid på jakt efter goda, snabba saker att äta till kvällsmat som går att dryga ut och ta med till lunch nästa dag. Måste säga att jag är extremnöjd med den här rätten - den kommer att göras om och om igen. Skulle dessutom funka finfint som förrätt på middag eller del av buffé. Och snacka om att man skulle göra succé med den här salladen på en picknick! Hm, det måste jag komma ihåg.
Plus i kanten: Rätten är i det närmaste fettfri!
2 personer
12 tigerräkor
1 mango
1 avokado
0,5 röd chili
1 dm gurka
0,5 vitlöksklyfta
en näve färsk koriander
0,5 lime
1,5 msk fisksås
0,5 msk sesamolja
1 nypa strösocker
Ånga räkorna med skal på, 1-2 minuter. Har man inte en bambukorg funkar det utmärkt att lägga räkorna i durkslag. 1 cm vatten i kastrullen, häng durkslaget i kastrullen när det kokar, på med lock och - zoom - klart! Låt räkorna svalna något innan du skalar dem, men de får gärna vara ljumma när de läggs i salladen.
Skär mangon och avokadon i chunkiga bitar, skala och gröp ur gurkan och skär i mindre bitar. Hacka chilin och vitlöken fint, koriandern grovt.
Blanda samman allt i en skål, pressa lime över, häll på sås, olja och socker och blanda väl. Låt gärna stå några minuter innan servering.
Tips 1: För lunchlådan, ta med ett litet paket glasnudlar till jobbet, låt dra i kokhett vatten från kaffeautomaten några minuter, sila och servera med salladen ovanpå.
Tips 2: För extra crunch, släng på lite jordnötter eller grovhackad morot.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar