fredag 6 juli 2007

Rabarberbullar

Fika hos Ampan i Ängby är en höjdare, inte minst när det finns nybakta rabarberbullar. Receptet kommer från LottaVoltaire. Helt vanliga kanelbullar fast med rabarberkrämsfyllning. Och trots förkylning så bakade jag en omgång i eftermiddags. Nu har jag nämligen äntligen en elugn igen efter 3 månader med gasugn. Och eftersom bakning är den roligaste och mest tillfredsställande typen av matlagning jag vet, så har jag längtat som en tok.

Helena var här på middag ikväll och utropade plötsligt:
"Men Annika, nu när jag kommer in i mitten på bullen är det som ett crescendo!" =)

Jag gjorde min vanliga vetebrödsdeg på 5 dl mjölk och 50 g jäst, med extra mycket nymalen kardemumma i. Och så gjorde jag bara rabarberkräm till halva degen, eftersom jag ville ha vanliga kanelbullar också. Vill man ha till hela satsen är det bara att dubbla receptet nedan.

Rabarberkrämen:
500 g rabarber
0,5 vaniljstång (jag tog 1 tsk äkta vaniljpulver)
15 g smör
1 tsk kanel
1 dl råsocker eller strösocker

Tvätta rabarbern och skär i bitar. Smält smöret i en stor kastrull och lägg i rabarbern. Snitta vaniljstången och lägg i. Häll över socker och kanel. Låt puttra samman under omrörning cirka 10 minuter tills rabarbern är ätmjuk. Lyft upp vaniljstången och skrapa ur de sista kornen med kniv. Låt krämen svalna.

Kavla ut degen och bred på smör och kanel. Sprid rabarberfyllningen över degen och rulla ihop och skär till bullar. Låt jäsa på plåt 30 minuter. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Grädda 10 minuter i 220 grader.

Inga kommentarer: