tisdag 17 juli 2007

Bergenströms müsli

Aldrig mer köpemüsli när man väl gjort sin egen, det bara är så. Tar fem minuter att sopa ihop ingredienserna, och sen en halvtimme i ugnen när den måste passas och röras om så att den inte bränns. Busenkelt. Senaste satsen står och svalnar i köket just nu. Det här är min egen tolkning av Anna Bergenströms recept.

5 dl rågflingor
5 dl havregryn
2 dl pumpafrön
2 dl solroskärnor
2 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1,5 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk neutral matolja (ej olivolja)

Värm ugnen till 200 grader. Häll alla flingor mm i en skål och blanda ordentligt. Häll oljan i vatten och skvätt ut över blandningen. Rör runt och krama till lätt med händerna så att fukten tränger in. Bred ut i en stor långpanna (lätt smord om det inte är teflon).
Sätt in i mitten av ugnen i 20-30 minuter men rör om ordentligt var femte minut ungefär. Låt svalna och häll i en tät och rymlig burk. Ta-dam!

Variationer: Valnötter eller mandlar i stället för pumpafrön. Russin eller annan torkad frukt efter rostningen. Mindre socker. Mer socker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Annika, jag är ju lite glömsk - är det jag som tjatat om denna müsli...? Annars är det väldigt trevligt att vi båda har Anna Bergenströms som bas. Den är fantastisk! Jag brukar ha mandel OCH valnötter i min. Och om jag är inne i nån efter-semestern-medveten period utesluter jag allt socker. Det blir nästan lika gott ändå. Godis!
Fin & kul blogg ni har! Am

Annika sa...

Nix, denna gång är det Sara-Bulan som tjatat och varit föregångare! Men helt sockerfri müsli låter trist. Kanske om man har russin i då! =)