tisdag 10 juli 2007

Svarta rödbetor - sommarens favorit!

Semestertider innebär lata dagar och jag måste erkänna att jag har dragit ned på tempot rejält. Men det innebär också tid för att laga mat. Och vad gör man när Skåne regnar bort?

Sommarens favorit så här långt är svarta rödbetor – eller blackened beatroots som nakne kocken (Jamie Oliver) kallar dem. Tv-programmen med Nakne Kocken har varierat i kvalitet, men det är svårt att inte imponeras av hans entusiasm och glädje vid grytorna. Jamie Oliver har kul när han lagar mat – och det syns och det smittar av sig!

Nya serien, som har sänts på femman i vår, har varit en av de bästa. Där möter vi Jamie Oliver i sina föräldrars trädgård med tips på hur du själv odlar och använder dina grönsaker. Som nybliven odlare har jag blivit hänförd. Det är något nästan barnsligt tillfredsställande att gå ut i sin trädgård (oavsett hur liten den är) och hämta in primörer som du sedan gör något härligt med.

Jag har tidigare inte varit något större fan av just rödbetor, men tillagade direkt på kolen och med en dressing av olja, vinäger och kryddor så är de oemotståndliga. Här är min egen tolkning av Olivers recept.

Recept för 4 personer:

4-6 nyskördade (eller nyinköpta) rödbetor några matskedar olja några matskedar rödvinsvinäger färska kryddor (tex basilika eller salvia) salt och peppar Skörda dina rödbetor och skölj bort jorden. Köper du rotfrukterna i butik, se till att du får rödbetor med mycket blast. Skär bort lövverket, men släng inte bort den för du behöver den strax.

Är rödbetorna små behåller du dem hela. Stora betor kan delas i halvor eller kvartar. Lägg rödbetorna i aluminiumfolie (dubbla lager) inslagna i blasten som ett skyddande hölje och vik ihop folien till ett paket. Rotfrukterna är nu klara att slängas direkt på grillkolen (dvs under grillgallret). Där ska de sedan ligga i minst en timme.

När den timmen gått tar du bort foliepaketet från kolen och låter rödbetorna svalna. De är nu täckta av ett förkolnat lager som du skalar bort med händerna. Lägg rotfrukterna i en skål häll på oljan vinägern och kryddorna (röd basilika blir snygg till den röda färgen) och blanda ihop. Servera som ett tillbehör till kötträtter.

2 kommentarer:

Annika sa...

Jag säger som Gert Fylking: Äntligen!
Hemmaskördade rödisar är bäst. Finemang även nykokta med smör, salt och nybakad Ölandslimpa.

Annika sa...

Mange, nu har vi testat rödbetsreceptet! Men vi hade för lite tid och för liten grill för att göra den "svarta" biten, så vi kokte som vanligt, skalade och slungade med vinäger, olja och kryddor. Toppen, verkligen klockrena smaker. Och så är det alltid roligt att kissa rosa!